Forsiden
Om...

Information
Arkiv
Shareware
Hitlisten
Netdebat
Fakta
Søg


fredag d. 20 september 1996, 11:48

Slut med hjemmebrænding

Dansk firma til kamp mod piratkopister

Dansk program skal gøre det umuligt at piratkopiere cd-rom'er

Af Lars Bennetzen

Det danske specialistfirma i beskyttelse af computerprogrammer, Link Data Security, lancerer nu et program der gør det besværligt for selv professionelle pirater at kopiere cd-rom'er. Det hedder meget passende CD-Cops.

Princippet er at tage cd'ens "fingeraftryk", altså måle materialestrukturen, og hvordan dataene fysisk er præget ned i cd'en. Opmålingen resulterer i en talkode. Hemmeligheden er, at cd'er serieproduceres ud fra en negativ glasmaster, der præger mønstret ned i plastmassen. Derfor vil samtlige kopier være fysisk ens.

CD-Cops' arbejdsmåde er ret enkel. Når softwareudvikleren er færdig med sit produkt, køres der et lille program, som kobler sig til den .EXE-fil der starter programmet op.

Når programmet herefter installeres, skal talkoden indtastes, ellers afbrydes installationen. Og når programmet efterfølgende startes, skal den originale cd sidde i computerens cd-rom-drev, for at det virker.

Digital duer ikke

En piratkopieret cd-rom vil kun være en digital kopi, derimod vil det fysiske mønster ikke være identisk. Derfor vil talkoden for at starte programmet ikke længere være den samme, og CD-Cops stopper derfor afviklingen.

- Det har været vigtigt for os, at gøre programmet så let at bruge som muligt. Det må ikke genere producenten eller forbrugeren. Folk kender allerede talkodeprincippet fra Microsofts produkter, og det tror vi ikke generer dem, siger Roger Mester, Direktør i Link Data Security A/S.

Blandede forventninger

Link Data Security har indgået et samarbejde med det rådgivende ingeniørfirma Scandiplan om markedsføring.

- Vi skal i gang med et pilotprojekt med Textware, og flere af de store danske forlag er meget interesserede i at beskytte deres leksikaer med CD-Cops, siger Jørgen Espensen, direktør i Scandiplan.

Fra Business Software Alliance (BSA), der bekæmper ulovlig kopiering af software, lyder der dog skeptiske toner. BSA skønner, at der i Danmark alene er et omsætningstab på omkring 500 mill. kr. om året. Men BSA mener ikke, at det er muligt at beskytte sig ud af problemet.

John Abrahamsen, konsulent fra BSA i Rettighedsudvalget under IT-brancheforeningen siger: - Ingen tror på, at piratkopieringsproblemet kan løses, og branchen vil være ligeglad med et produkt, der påstås at beskytte mod ulovlig kopiering.

Microsoft er dog ikke helt af samme mening. De arbejder seriøst med kopibeskyttelse af kommende programmer, bl.a Office. I øjeblikket vil Microsoft ikke udtale sig om, hvilken type beskyttelse det drejer sig om.

Link Security Data og Scandiplan svarer igen på bl.a. BSA's skepsis ved at udfordre alle piratkopister til at omgå CD-Cops.


tilbage til Ingeniøren/nets hjemmeside

fredag d. 20 september 1996, 11:48


Forsiden tilbage Til top